Διαμεσολάβηση

Τι είναι η Διαμεσολάβηση;

Η διαμεσολάβηση είναι ένας νέος τρόπος εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών / εναλλακτικής επίλυσης διαφορών. Είναι μια διαδικασία στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μίας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως με συμφωνία να λύσουν την διαφορά τους με την βοήθεια ενός αμερόληπτου και ανεξάρτητου Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή χωρίς να καταφύγουν στα δικαστήρια.

Ποιες υποθέσεις επιδέχονται επίλυση μέσω Διαμεσολάβησης;

Οι ιδιωτικού δικαίου αστικές και εμπορικές διαφορές, εφόσον τα μέρη έχουν την εξουσία να διαθέτουν το αντικείμενο της διαφοράς τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης;

  • Χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα έξοδα μιας αντιδικίας. 
  • Ταχύτητα επίλυσης της διαφωνίας.
  • Αμοιβαία ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
  • Διατήρηση μίας υπάρχουσας πολυετούς συνεργασίας ή λήξη μίας επαγγελματικής συνεργασίας με έναν φιλικό τρόπο.
  • Πλήρης εμπιστευτικότητα της διαδικασίας και του αποτελέσματος.
  • Δυνατότητα εκτελεστότητας της συμφωνίας.

Γιατί κάποιος να δαπανήσει χρήματα στη Διαμεσολάβηση, όταν η υπόθεση του έχει ήδη πάρει την δικαστική οδό;

Γιατί πολύ απλά μέσω της δικαστικής οδού θα υπάρξει μία δικαστική απόφαση, η οποία πιθανότατα θα δικαιώνει μόνο το ένα μέρος, ενδεχομένως στη συνέχεια αυτή να προσβληθεί  με ένδικα μέσα, με μεγάλο κόστος και δικαστικά έξοδα. Στη διαμεσολάβηση και στην εναλλακτική επίλυση διαφορών τα ίδια τα μέρη διαμορφώνουν την συμφωνία που επιθυμούν με χαμηλό κόστος και γρήγορη διαδικασία.

Όσοι δεν έχουν εμπειρία στην Διαμεσολάβηση, λένε ότι πάντα οι διάδικοι/εμπλεκόμενα μέρη μπορούσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους μόνοι τους. Συνεπώς γιατί ακριβώς χρειάζονται τον διαμεσολαβητή;

Εάν όντως μπορούν να επιλύσουν την διαφορά μόνοι τους, θα πρέπει να το κάνουν και σίγουρα δεν χρειάζονται τη διαμεσολάβηση. Η εμπειρία και η πρακτική έχει δείξει όμως ότι δεν μπορούν.  Στα πλαίσια της διαμεσολάβησης η ανάμειξη ενός τρίτου, ουδέτερου και αμερόληπτου προσώπου με ειδικές γνώσεις, του Διαμεσολαβητή, ο οποίος δεν έχει κανένα προσωπικό συμφέρον από την έκβαση της υπόθεσης, λειτουργεί αποτελεσματικά στην εξεύρεση  αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Γιατί η διαδικασία της Διαμεσολάβησης είναι τελικά τόσο αποτελεσματική και λειτουργεί με τέτοια επιτυχία σε πολλές χώρες του εξωτερικού;

Γιατί για πρώτη φορά μέσα από την διαδικασία της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν την δυνατότητα να  αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αξιολογήσουν προτάσεις και ευκαιρίες που δεν ακούστηκαν ποτέ στο δικαστήριο λόγω της έντασης και της πίεσης του χρόνου. Τις περισσότερες φορές, όταν αντιμετωπιστούν με σεβασμό οι συναισθηματικοί παράγοντες που κρύβονται πίσω από μία διαφορά, τα μέρη προσεγγίζουν με μεγαλύτερη συμπάθεια το ένα το άλλο. Τα ίδια τα μέρη αρχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στη διαπραγμάτευση, διατηρούν τον έλεγχο των πραγμάτων και αφοσιώνονται στην προώθηση των συμφερόντων τους. 

Μπορούν άραγε τα εμπλεκόμενα μέρη να ανταλλάξουν μεταξύ τους κατά την διαδικασία της διαμεσολάβησης οποιεσδήποτε πληροφορίες χωρίς τον φόβο αυτές να αποκαλυφθούν στο δικαστήριο, εάν τελικά η Διαμεσολάβηση δεν ευδοκιμήσει;

Όσα λεχθούν ή αποκαλυφθούν κατά την διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να γίνουν δεκτά ως αποδεικτικά μέσα σε μία πιθανή μελλοντική δίκη, ενώ οι συμμετέχοντες στη διαμεσολάβηση (διαμεσολαβητής, δικηγόροι, μέρη, σύμβουλοι, κ.λπ.) δεν μπορούν να εξεταστούν ως μάρτυρες.

«Το παραπάνω κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαμεσολάβησης “Σύνεσις” (www.gmi-mediation.com) και παρατίθεται αποκλειστικά και μόνον προς ενημέρωση του κοινού. Ουδέν δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή άλλης φύσεως διατηρεί ο φορέας της παρούσας ιστοσελίδας επί του κειμένου αυτού».

Σχετικό Video:

Σχετικοί Σύνδεσμοι


Διαμεσολάβηση (Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

 

«Θερμές ευχαριστίες στην κα Εύη Αυλογιάρη, Δικηγόρο, Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών για τη δημιουργία και την ευγενική παραχώρηση του ενημερωτικού οπτικοακουστικού υλικού για την διαμεσολάβηση».

Παντανάσσης 48, Τ.Κ. 26221, Πάτρα 

Τηλ.: 2610-272905

Φαξ: 2610-279914

Kιν.: 6947-440856

Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.